Az Aba Könyvkiadó azzal a céllal jött létre, hogy igényes szórakoztató könyveket jelentessen meg magyar szerzők tollából. Olyan műveket, amelyek hiányoznak a főként hozott anyagból dolgozó hazai kiadók választékából. A kiadó szlogenje – „Olvass és szórakozz!” – elsősorban műfaji megjelölés, azaz egyáltalán nem igénytelenséget takar. A szerkesztőség azoknak a könyveknek a kiadását vállalja fel, melyek műfajilag kívül esnek az ismeretterjesztő és szépirodalmi művek publikálására szakosodó Atlantic Press Kiadó profilján.


Az Aba Könyvkiadó elsősorban a szórakoztató műfajokban (krimi, fantasy, romantika, memoár, útleírás stb.) igyekszik felfedezni olyan magyar műveket, amelyek érdemesek a megjelentetésre és képesek érvényesülni egy külföldi sikerkönyvekkel zsúfolt könyvpiacon a legnagyobb, legszínvonalasabb könyvesboltokban is. Ez nem egyszerű feladat. Kiadványainkat tehát erős minőségi kontrollal választjuk ki. Ennek köszönhető, hogy az általunk kiadott könyveket a legnagyobb és legtekintélyesebb hazai könyvterjesztők szinte minden esetben vállalják terjesztésre.

Fontos célunk a tehetséggondozás, ami az utóbbi évtizedekben erősen visszaszorult a hazai kiadói gyakorlatban. Szerkesztőink hitvallása szerint nem szabad hagyni, hogy a kellő rutinnal még nem rendelkező, de jó képességű szerzők művei elsikkadjanak. Körültekintő, személyre szabott instrukciókkal, gondos szerkesztői munkával, irányítással segíteni kell pályakezdésüket. Emögött persze egy „önző” szándék is rejtezik. Szeretnénk új, az ifjabb nemzedékek életérzéseit közvetíteni képes fiatal szerzőket eljuttatni arra az ismertségi és eladási szintre, ahol már a szerző és a kiadó befektetései is megtérülhetnek.

Az Aba Könyvkiadó szerkesztői átlagosan naponta egy új kéziratot olvasnak el. Ez a munka elég sok időt vesz igénybe, de a jó kézirat mindig örömet okoz. Ennek a munkának az eredményeként a kiadó eddig mintegy féltucat kezdő írót indított el a pályán. Könyveikkel az olvasók az ország valamennyi nagyobb könyvesboltjában és elektronikus könyváruházak kínálatában is találkozhatnak.

Az Aba Könyvkiadót és az Atlantic Press Kiadót működtető Atlantic Kft. 1990 tavaszán jött létre Budapesten. Működésének első tíz évében sajtószolgálatként és PR-ügynökségként funkcionált. Egyebek között ez a cég vezette be Magyarországra a HBO televíziót, több éven át volt a Magyar Mozgókép Alapítvány és a Magyar Filmszemle sajtóképviselője, 1996-ban kezdeményezője és főszervezője volt a Magyar Filmesek Világtalálkozójának, és számos más kulturális rendezvény sikerre vitelében működött közre. Sajtószolgálatának köszönhetően a cég ma is képes az átlagosnál jobb médiahátteret biztosítani könyveinek.

Az Atlantic Press Kiadó 2008-ban, az Aba Könyvkiadó pedig 2010. novemberében kezdte meg működését. Ez azonban nem azt jelenti, hogy munkatársaink ne tartoznának a hazai könyvszakma felkészült szakemberei közé. A Rólunk rovatban sok mindent megtudhat az Atlantic Press és az Aba Könyvkiadó szerkesztőiről, köztük Bokor Pálról, aki az Atlantic Press Kiadó alapítója, főszerkesztője és egyik sikeres szerzője, író, újságíró és műfordító. Tamási Izabelláról, aki arról ismert, hogy ha netán visszaküldi a kéziratot újraírásra, azt a szerző az ilyenkor nem ritka méltatlankodás helyett rendszerint hálásan megköszöni. Vagy Iván Katalinról, aki a Füles rejtvényújság Tanár úr kérem című népszerű rovatának vezetője, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a szöveggondozásban.

Az Aba Könyvkiadó nem bérkiadó, és csak kivételes esetben vállalja könyvek magánkiadásban való megjelentetését. Vagyis a kiadó égisze alatt csak olyan könyvek láthatnak napvilágot, melyek részben az alapos szerkesztői munka eredményeként elérik azt az irodalmi-belletrisztikai színvonalat, mely összeegyeztethető a kiadó presztizsével, s versenyképessé teszik a művet a könyvpiacon. Ez persze nem zárja ki az elsőkönyves, illetve a könyvesbolti forgalomban még nem szereplő kezdő szerzők megjelentetését. Azonban a könyvpiac rendkívüli zsúfoltsága miatt (Magyarországon tízezer új cím lát napvilágot évente) a kiadó elsőkönyvesek és kevéssé ismert szerzők esetében a megosztott kockázatvállalás elve alapján jár el. A szerzői kiadás azt jelenti, hogy a nyomdaköltséget minden esetben a szerzőnek kell megelőlegeznie, s ha ezt vállalja, akkor a kiadó a kézirat minősége és piaci esélyei alapján dönt az egyéb költségekről. Természetesen ilyen esetekben is minden segítséget megad ahhoz, hogy az ismeretlen tehetségből idővel sikeres író válhasson.

Amennyiben kiadási elveink elnyerték tetszését, s meggyőződése, hogy írt egy jó könyvet, küldje el kéziratát az Aba Könyvkiadónak az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre. Mi a kéziratot elolvassuk, értékeljük, és ha művét országos terjesztésre alkalmasnak ítéljük, igyekszünk megtalálni a megfelelő konstrukciót könyvének megjelentetéséhez. A kéziratokat Word formátumban, másfeles sorközzel, 12-es betűmérettel, Times New Roman betűtípussal kérjük beküldeni. Ügyeljenek a bekezdésekre és a párbeszédek helyes formátumára. Szinopszist, ha lehetséges mellékeljenek, és új szerzőktől életrajzot vagy bemutatkozást is kérünk.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks