A szerző szintén az Atlantic Press Kiadó felfedezettje.
Az Urál hegységben lévő Kujbisev városban született, és mint könyvének címe – Hívja Leonyid Brezsnyevet – utal rá, egy fenomenális szerencse folytán lett a Szovjetunióban a legismertebb előadóművészek egyike.

Brezsnyev ugyanis, mielőtt pártfőtitkárként az akkori második legfontosabb világhatalom első embere lett volna, Kujbisev város képviselője volt, és egy ünnepi koncerten szemet vetett a pici artistalányra, aki úgy gurult ki a színpadra, mint egy labda.
Formálisan Alla Sirjajeva izgalmas, meglepő sorsfordulatokkal teli gyermekkoráról szól ez a könyv, de sokkal több ennél. A szerző kivételes érzékenysége, érzelemgazdagsága, és a történet szívbemarkoló hitelessége folytán egyszersmind látlelet a Magyarországon ma már újra ismeretlen sztálinizmusról, az orosz nép rengeteg szenvedéséről, melyet a történelem egyik legkönyörtelenebb diktatúrája hozott rá.

Sirjajeva sorsa a továbbiakban is érdekesen alakult: a korabeli orosz kulturális elit számos nagyságával, köztük Konsztantyin Szimonovval és Jevgenyij Jevtusenkóval, a korszak talán két legnagyobb költőjével hozta össze a moszkvai művészeti szubkultúra, majd artistakarrierjének befejeztével férjhez ment egy magyar újságíróhoz és Magyarországra költözött, ahol az Artistaképző tanáraként dolgozott. A mai napig fiatal artistákat tanít, s írja a Hívja Leonyid Brezsnyevet című könyvének folytatását.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks