Ferenczik Adrienne, a Nyíregyházi Televízió több szakmai díjjal is kitüntetett szerkesztő-riportere antológiákban megjelent novellái után tavaly „romantikus” regénnyel lepte meg nézőit és olvasóit. Noha imádja a napfényt és tengert, a Napfényes Riviérának sem a napfényhez, sem a tengerhez nincs köze.

Ez csupán egy televíziós szappanopera címe, amelynek fontos, ha úgy tetszik sorsdöntő szerepe van a könyv hőseinek életében, amennyiben a regény kimondatlan tanulsága szerint a televíziós agymosás napjaikban a modern házasság egyik legfőbb ellenségévé, a család bomlasztó erejévé, a szellemi lepusztulás jelképévé vált. Hivatásos televíziós lévén, Adriennek ezek a megfigyelései különösen hitelesek, maga a regény pedig egy ígéretes magyar elbeszélő tehetség születésének bizonyítéka is lehet.

A Napfényes Riviérában a szerző látszólag házasságról, szerelemről, szexről tudósított, de nem egzotikus helyekről, hanem egy közönséges hazai kisvárosi lakóparkból, ahol, mint kiderült, izgalmasabb dolgok történnek, mint Kaliforniában vagy a Csendes-óceán buja szigetein. Második, Incognito című regényéből pedig nyilvánvaló, hogy a szerző nagyon is tudatosan viszi bele olvasóit a sivár, érzelemszegény, s épp ezért veszélyes hétköznapokba. Ferenczik Adrienne a modern középosztálybeli házasság válságát vizsgálja szórakoztatóan, de egy vérbeli riporter éles szemével.


Interjú a szerzővel itt.

A Nafényes Riviéra itt rendelhető meg.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks