Tiszta Amerika

Nagyapja kecskepásztor, apja bigámista, ő meg elnök lehet. Láthatóan nem fehér, feltűnően nem angolszász, tudhatóan nem is protestáns. A nagypapa kecskepásztor volt Kenyában. Bigámista apja a Harvardon szerzett diplomát, miközben megszabadult Barack Husszein nevű fiúgyermeke nevelésének minden gondjától, viszont menet közben még számos féltestvért nemzett.

Amikor a szülők házasságra léptek, az amerikai uniót alkotó államoknak több mint felében törvény tiltotta a házasságot fehérek és feketék között. (A házasságszédelgés hivatalbóli üldözésével ne is foglalkozzunk!) A rövid együttélésből származó fiú most esélyesen csatázik az Amerikai Egyesült Államok elnökségéért a Demokrata Párt színeiben. Párton belüli versenytársa – ugyancsak példátlanul – egy nő volt. Hatalmasat változott a világ.
Hatalmasat változott emberünk is. A Columbia Egyetemen szerzett politológusi diploma után tovább tanul jogászként a Harvardon. Kell az a chicagói karrierhez.

Példaképének Gandhit, Lincoln elnököt és Martin Luther Kinget nevezi meg, „három erkölcsi bálványt”: arról híresek, hogy nagy változásokat teremtettek hazájukban. (Már ígérkezik a 2008-as elnökjelöltségi kampány jelmondata, a „változás”, és a hit hozzá, hogy „meg tudjuk csinálni”.)

A nem kitérők, zsákutcák nélküli helyi politikai karrier után 2005-ben Obama Illinois állam szenátoraként Washingtonba kerül, a törvényhozás felsőházába. A száztagú testületben – annak fennállása óta, azaz kétszáz éve – ő mindössze a harmadik fekete. És csapatot épít, pénzt szerez, megtanul szónokolni, remekül használja a világhálót. Olyan ember, akitől a versenytársak „szívesen kapnak ki” – mondta róla a paradoxont egyik barátja, amikor megválasztották Obamát a Harvard Jogi Szemle szerkesztőbizottsági elnökének – 18 más pályázót megelőzve.

Példaszerű, ahogyan az előválasztások során megvert Hillary Clinton felhívta híveit a győztes Obama támogatására. Példaszerű, hogy a két rivális, a demokrata Obama és a republikánus McCain együtt emlékezett a New York-i toronyromoknál. Tiszta Amerika! – mondjuk. És irigyeljük.

(Megjelent a 168 Óra online-on)

FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Holliwood magyar szemmel
Sexmentes övezet
Én és az Iszlám
Heppi Börszdéj
Gertruda esküje
 1. 1
William G. Winkler: A Pénzváltó
A 210-es izotóp
A holland alagút
Zokog a föld
Hazám az igéret földje
 1. 1
Napfényes riviéra
Incognitó
Drezdai emberünk
A spanyol grófnő
Pokoli szolgálat
 1. 1
Apáca bordély
Halálgyár
A nagy hadronütköztető
Ecetudvar
Talyigás Irma
 1. 1
Akon ostroma
Templomos lovag
A táltos keresztje
Adriakék tengerzöld
A sátán kutyája
 1. 1
Vilmos és Kate
Polgár
A siker neve Oscar
A siker helye Hollywood
A siker titka a sztár
 1. 1
Obama
Obama a szuper sztár
Lányok a kastélyból
Malom a tóparton
Nászajándék Salzburgból
 1. 1
Randevú a Nílus partján
Szerelem Szegeden
Kiicsi Betti a nagyvárosban
Ízek és szenvedélyek
Életfogytig
 1. 1
Kékszem Jázmin irkája
Tündérek
Második Atlantisz
Második atlantisz az elveszett tündér falu
A bermudák királynője
 1. 1
Sárkányvér
Szabadesés
Fénytörés
Smaragdzöld versek
Hívja Leonyid Brezsnyevet
 1. 1
szerelem@szerelem.hu
El Classico2
El Classico
Az idegenlégió
Ferencváros Újpest
 1. 1
Naponta fogsz meghalni
Engem nem lehet elhagyni
Egy csibész naplója
Help
Steph
 1. 1
Olja
Narkománia
 1. 1