Budapest, 2013. szeptember 17.

Először is: nagyon irigykedve olvastam Bokor Pál sorait...Ő ugyanis nem csak összeállította-ollózta ezt a könyvet de személyesen is ott lehetett több Oscar-díj átadón!

A személyes tapasztalatoktól, még jobb, tartalmasabb könyv kerekedett a tollból. Bokor Pál, aki korábban riporterként és washingtoni tudósítóként számolt be Oscar-díj átadásokról, most a legnagyobb nyertesek és vesztesek példáján mutatja be, hogyan lett az aranyszobrocska minden szeszélyével együtt a filmvilág legfontosabb trófeája.

Minden filmrajongónak kötelező olvasmány. Sok meglepő érdekességgel szolgál, magáról a díj létrejöttéről, az átadásokról ki mikor, miért kapott, vagy NEM kapott Osar-díjat.

Bepillanthatunk a függöny mögé az átadási jelölési ceremóniákba, egyéb praktikákba hogyan kampányolnak a stúdiók egy-egy filmjük mellett. Meglepően sok mindent bevetnek..

"
A film az amerikai gazdaság öt legfontosabb export cikke közé tartozik, és a hazai forgalmazás is több százmilliárdos nagyságrendű üzlet."

Hiába, a siker mércéje a mozikasszák mellett az annyira vágyott Oscar is..., amit mégis sokan leszólnak, ám vágynak rá. Vannak, mint minden díj esetében, akiknek hosszú éveket kell várniuk rá...
"

Az Oscar-díj odaítélésének szabályai a nyolcvan év folyamán szünet nélkül változtak, s még gyorsabban változtak maguk a kategóriák."

Fontos megjegyezni a sok magyar oscarost, akikről úgy gondolom, elég keveset tudunk. Külön fejezet foglalkozik, gyűjti össze a magyar elismeréseket, jelöléseket. Szabó István Mephistó-ja és Rufusz Ferenc A légy című kisfilmje mellett még - szerencsére - jó néhány díjat tudhatunk magunknak, mi magyarok. Sok Hollywoodban dolgozó magyar van, ez köztudott. A régebbi, talán kevéssé ismertek közül: Pál György, aki már 1943-ban díjat kapott az általa kifejlesztett, úgynevezett "Puppetoons" technikáért. Tudtátok? Rózsa Miklós 3 remek filmzenéért kapott Oscart, Kovács László vagy Zsigmond Vilmos neve is közismert, aki Szegeden született, mellesleg. Lehetne még sorolni, és lehet büszkélkedni! Sok esetben már maga a jelölés is nagy elismerés. "Oscar-jelölésekkel azonban nem lehet, vagy csak ritkán lehet komoly karriert csinálni, még kevésbé lehet nagy pénzeket keresni a világfilmben, s ez a körülmény számos esetben válik filmes karrierek kerékkötőjévé. A jelölés közelebb hozza, de nem mindig teszi elérhetővé a délibábot."

Egyetlen hibát vettem észre: sajnos Annette Benning nem kapott Oscart a Csodálatos Julia című Szabó István-filmért, mert Hilary Swank (A fiúk nem sírnak-ban nyújtott alakítása után másodszor is) elhalászta előle az elismerést.... Igen, ami siker az egyiknek, csalódás a másiknak...Anette pontosan kétszer járt így, hiszen az én egyik kedvenc filmem az Amerikai szépség-ben nyújtott parádés alakításáért sem kapta meg Oscart...

Összességében: Nagyszerű kis könyv, rendkívül élvezetes volt olvasni. nagyon jó ötlet volt, hogy tematikus fejezetekben tárgyalja a díj történetét. Rávilágított arra is: mi van egy egy jelölés, díj mögött.

Alapos és érdekes, sok háttér információval. Filmrajongóknak erősen javallott! Külön erénye a könyv végén található összefoglaló táblázat.

Forrás: Blogspot.hu

FacebookTwitterGoogle Bookmarks