2022. március 1.

Leon Uris neve sokak számára ismerős, akinek nem: az Exodus című történelmi regény írója - film is készült a könyvből, Paul Newman főszereplésével. A fia, Michael Cady Uris által írt memoárnak több borzongató szála is van, az egyik az apa-fiú kapcsolat, ami még az átlagnál is sokkolóbban alakul, miután a 15 éves fiút elcsábítja apja 28 éves felesége. Nem kell rögtön cédának kikiáltani a nőt, meg kell ismerni a körülményeket, hiszen Leon Uris óriási egoja és összetett személyisége igencsak idegborzoló, ugyanakkor csodálatra méltó is - pl. amikor rabokat ment ki Afganisztánból... Fiának, Michael Cady Urisnak évtizedekre volt szüksége, hogy az önmarcangolás állapotát önelfogadássá formálja. Sikerült feltárnia a legbensőbb, legféltettebb titkait -- amit titkos páncélteremnek hív --, először önmaga előtt, majd előttünk, olvasók előtt. Leon Urisnak a fiain kívül, a három feleségével is rendhagyó volt a kapcsolata. Leon Uris az Exodus és a Topáz megírásával nemcsak a sikert zsebelte be, de kivívta az arab és más nemzetek haragját. Miközben különböző országokban gyűjtötte az anyagot regényeihez, titkos ügynökök kereszttüzében, bérgyilkosok céltáblájaként próbált helytállni, megvédeni családját, és második felesége elvesztése után még fia haragjával is szembe kellett néznie. Az idő mégis gyógyírként hatott, apa és fia közös világ körüli útra indult, ellátogatva Ausztriába, Törökországba, Iránba, Afganisztánba, Pakisztánba, Ausztráliába és végül Új-Zélandra. A Bécs közelében található zsidó emigránsokat átvilágító tábortól a kabuli börtön borzalmain át kísérhetjük az írót és fiát a különleges helyzetek és lelkiállapotok magasságába és mélységeibe.

2022. január 12.

1937-ben csak úgy dagadtak a magyar olvasói keblek: Földes Jolán nemzetközi regénypályázatot nyert A halászó macska uccájával. Az írónő hirtelen híres lett, a nemzetközi sajtó, az irodalmi körök csak úgy kapkodtak utána, Indiától Párizsig fellépésekre hívták. Eleanor Roosevelt, az amerikai First Lady remekműként dicsérte a regényt a rovatában. A magyar sajtó ömlengett, és az éppen csak néhány éve fejét felvető női emancipáció is keblére ölelte. Nem úgy a hazai férfi szerzők... De hová lett Földes Jolán? Ezt a címet is kaphatta volna az életrajzi regény, hiszen az írónő ahogy berobbant, olyan hirtelen el is tűnt a magyar irodalmi porondról. Dézsi Ibolya éveken át kitartóan kutatott Földes Jolán élete, sorsa után. Egy olyan életutat igyekezett felderíteni, amely kis híján elveszett a múlt homályában, amelyet a magyar írótársadalom nem akart felvállalni. Ám, Földes Jolán szelleme visszatér.

 

2022. január 10.

Szűts Mara és Szűts Kornélia nővérek, akiket anyjuk egyedül, szigorú fegyelemmel nevelt fel, s a könyvet olvasva, a két lány a szemünk előtt érik nővé. Az egyik lány hűvös, a másik tüzes, de amikor megjelennek a gavallérok és a szerelem, valahogy egyik sem önmaga többé. Zsigray Julianna regényében a XX. század eleji magyar vidék romantikája és a paraszti élet keménysége is elénk tárul. Miközben a cselekmény szálait követi és a szereplők nyelvezetén derül, a szerző Alföldet bemutató képsorai is elbűvölik az olvasót. A „csontváz a szekrényben” történetén túl betekinthetünk a békebeli vidéki magyar nemesség életébe, amikor egy jó búzatermés, egy szerencsés házasság, egy élvezetes zenedarab vagy egy megnyert kártyaparti megadta az élet ízét és értelmét. Ritka pillanatok egy borús korokkal sújtott ország történetében.

 

 

 

 

2021. november 28.

Az ajándék főszereplője egy országos hírű amerikai orvosprofesszor, aki ötvenedik születésnapjára megkapja ajándékba egy élményszolgáltató ügynökség kifejezetten munkamániás értelmiségiek idegeinek felborzolásra tervezett programját. Az ügynökségnél a befizetett játékosok számára elképesztő kalandok sorozatát készítik elő és sem Dr. Horton, sem az olvasó nem tudhatja meg az utolsó pillanatig, hogy mi történik valójában a játék résztvevőivel.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks