Budapest, 2017. február 1.

Hamarosan megjelenik az Atlantic Press kiadónál Mike Smith újságíró Boko Haram, Nigéria szentségtelen háborúja testközelből című könyve. Az egész világot sokkolta, amikor a Boko Haram nevű iszlamista szervezet, mely eredetileg a nyugati oktatási rendszernek az iszlámtól való távoltartása jegyében született, 2014-ben közel háromszáz több diáklányt rabolt el Nigéria északkeleti részén. A banditák videóüzenete szerint rabszolgaként kezelik és eladják őket. A közösségi médiában már külön hashtag (a közösségi oldalakon használt címke) született a tiltakozásért és a lányok szabadon engedéséért, amely a „bringbackourgirls", vagyis „hozzátok vissza a lányainkat" nevet kapta. Talán ez is segített abban, hogy a lányok közül sokan megszöktek, de több mint százan a mai napig a Boko Haram fogságában vannak.

Mike Smith az AFP francia hírügynökség közép-afrikai tudósítójaként éveket töltött Afrika legnépesebb országában, Nigériában. Tanúja volt a szervezet keletkezésének és felépülésének, több alkalommal járt a Boko Haram által elfoglalt területen is. Személyes tapasztalatok alapján, belülről mutatja be keletkezésétől napjainkig a Boko Haram történetét, vezetőit és cselekedeteiket. A szervezetet, mely nemcsak iskoláslányokat rabol, hanem öngyilkos merénylőkké is kiképzi őket, akik aztán európai fővárosokban robbantják fel magukat.

A Boko Haram ma már nyíltan az Irakban és Szíriában garázdálkodó Iszlám Állam afrikai szárnyaként mutatkozik be, és kegyetlenségben, ha lehet, még felül is múlja azt. Kikből áll, kikre támaszkodhat, és milyen célokat tűzött maga elé az "afrikai kalifátus"? Mike Smith könyve az első magyarnyelvű híradás a világ jelenleg legveszélyesebbnek tartott terrorszervezetéről.

 

Atlantic Press Kiadó
Terjedelem: 272 old.
Méret:135x210 mm
Kötés: puhatáblás, füles, ragasztott
Példányszám: 2000
Megjelenés: 2016. április 15.
Bolti ár: 3490 Ft
ISBN 978-615-5332-82-1

 

FacebookTwitterGoogle Bookmarks