Flashdance orosz módra vagy szovjet kálvária? A történet, mely „Hívja Leonyid Brezsnyevet!” címmel látott napvilágot, eredetileg orosz nyelven, de Budapesten íródott és jelent meg, „a nagy Szovjetunióban” játszódik, egy sötét világban, ahol nincsenek happy endek, csak áldozatok és túlélők. Aljonuska apja valahol a Gulágon tűnt el, anyja egyedül képtelen eltartani négy gyermekét.

A kislány legyengült szervezete egy zsidó orvos segítségével megküzd ugyan egy súlyos betegséggel, de az emberi gonoszság ellen nincs orvosság: megmentőjét is elhurcolják, bátyja, aki konfliktusba kerül a szovjet rendszer arrogáns rendőrségével, szintén Szibériában köt ki. A szörnyűségek a Sztálin nevét viselő 13-as számú gyermekotthonban folytatódnak, ahol a nevelőnők ellopják a gyerekek karácsonyi ajándékait.

Hősnőnk már kiskamaszként a legnagyobb szovjet katonai üzemek egyikében, a kujbisevi repülőgépgyár kopírozó műhelyében dolgozik. Ügyesen rajzol, még ügyesebben tornázik az akrobata körben. Tizenöt éves, amikor végre betoppan életébe az igazi szerencse. Leonyid Brezsnyevnek, a későbbi nagyhatalmú pártfőtitkárnak a tiszteletére gálaműsort rendeznek, ahol a pici tornászlány meghódítja az elvtársi szíveket.

Még rengeteg küzdelembe kerül majd, hogy megvalósíthassa álmait, de a remény felsejlik! Flashdance orosz módra? Dehogy! Hiszen ez egy igaz történet, sok szenvedéssel, sok érzelemmel, köztük egy kamaszlány első érzelmi viharaival. Happy end? Annak is nevezhetjük a puszta tényt, hogy újabb izgalmas kalandok után és a szovjet bürokráciával vívott egyenlőtlen küzdelem árán egy vidéki orosz kislány mégiscsak eljut a fővárosba és felvételt nyer a rendszer egyik elit iskolájába.

Meglehet egy hazai folyóirat Sirjajevát már „kinevezte” a volt szovjet pártfőtitkár szeretőjévé, a könyv ennél sokkal többről szól. Azt mutatja be élénk színekkel, hogyan is festett az igazi sztálinizmus „alulnézetben”. A szovjet „szuperhatalom” itt egy politikáról mit sem sejtő, tehetséges és voltaképpen nagyon is szerencsés kislány szemével látható, és hitelesebben, mint bármelyik történelemkönyvben. Alla Sirjajeva, aki végül is soha nem hívta fel Leonyid Brezsnyevet, bár megtehette volna, jelenleg Budapesten él, magyar állampolgár, magyar cirkuszművészeket nevel és a „Hívja Leonyid Brezsnyevet!” folytatásán dolgozik.
Atlantic Press Kiadó, 2008
Paperback
Terjedelem: 216 old. plusz fotók és
Mihail Besszmertnij illusztrációi
ISBN: 978-963-85162-5-1
Bolti ára: 2580 Ft
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
véleményedet megírhatod This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
vélemények, kritikák itt

FacebookTwitterGoogle Bookmarks