Egy polgár a nagyvilágban. Ezt a címet adta utolsó könyvének a 96 éves Polgár Dénes, az MTI volt tudósítója és a Magyar Televízió legendás A hét című politikai magazinjának volt főszerkesztője. A könyvet a Pulitzer-emlékdíjas újságíró 96 esztendősen írta és pályájának méltó lezárását látta benne. Nem sokkal a könyv megjelenése után, 2009 januárjában Polgár Dénes eltávozott az élők sorából, de még megérhette, hogy műve a karácsonyi könyvvásár egyik szenzációja lett...

Polgár az MTI tudósítójaként a Közel-Keleten, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban tapasztalta meg, hogy a mesterségesen kettészakított huszadik századi világ minden eresztékében recseg-ropog. Voltaképpen egész pályáját annak a célnak szentelte, hogy a magyar közönség beláthasson a vasfüggöny túlsó oldalára.

Eközben jelen volt a huszadik század második felének szinte minden fontos eseményén. Személyesen ismerte a korszak olyan történelmi nagyságait, mint John F. Kennedy, Nyikita Hruscsov, Willy Brandt, Francois Mitterand egy olyan korszakban, amikor az akkoriban zsigeri ellenségnek tekintett tőkés nyugat vezetői csak a legritkább esetben álltak szóba kelet-európai újságíróval. Nemcsak tanúja, időnként részese is volt a világeseményeknek. Kelet-Európában köztudott például, hogy az „enyhülés”, a kelet-nyugati megegyezés első előjele az az interjú volt, amelyet Willy Brandt NSZK kancellár adott A hét főszerkesztőjének.

Halála előtti utolsó interjújában Polgár kijelentette: „Kilencven felett a fizikai teljesítőképesség csökken, de szellemileg húsz éve nem éreztem ilyen frissnek magam”. Ez a frissesség utolsó könyvét is a magyar memire-irodalom egyik legérdekesebb darabjává avatta.

Polgár ebben a könyvben írta meg a Kádár korszak magyar újságírásának mindazokat a kulisszatitkait, amelyek a rendszerváltozásig tabuknak minősültek.

Így a világjáró riporter amerikai, európai és közel-keleti élményei mellett a könyv érdekes epizódok sorozatát írja le arról, mit is jelentett a korábbi magyar sajtóban a ”kézivezérlés”, az ”öncenzúra”, s hogyan fordulhatott elő mégis, hogy a korszak vezető riporterei szakmailag semmiben nem maradtak el az újabb nemzedékek mögött.


Atlantic Press Kiadó, 2008
Paperback
Terjedelem: 216 old.
ISBN 978-963-88255-6-8
Bolti ára: 2780 Ft
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
véleményedet megírhatod This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Interjú Polgár Dénessel itt
vélemények, kritikák This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Visszhang itt

FacebookTwitterGoogle Bookmarks