Az Oscar-díjakat 2009. februárjában már 80. alkalommal adják át Los Angelesben, s 1927 óta, amikor először döntött az Akadémia e szobrocskák odaítéléséről, nincs ennél becsesebb trófea a filmvilágban.

A szerző, aki maga is több alkalommal vett részt Oscar-díj gálán, rendkívül eleven és mégis hiteles képet ad erről a nyolc évtizedről, melynek minden éve vad szenvedélyekkel, regényes emberi sorsokkal és vaskos meglepetésekkel van tele. És közben egy pillanatra sem feledkezik el arról, hogy az Oscar-díjnak sokkal több magyar vonatkozása van, mint arra a magyar film pillanatnyi állapotából következtetni lehetne. Történetileg azonban a magyar és a magyar származású Oscar-díjasok száma Nobel-díjasaink számát is jóval meghaladja.

A könyv kényes kérdéseket vet meg és kultúrtörténeti rejtélyekre derít fényt. Lehet-e Oscar-díjat vásárolni, voltak-e olyan befolyásos producerek Hollywoodba, akik képesek voltak a díj megszerzésére? Miként bukhatott meg az Oscar-díj szavazói körében Orson Welles filmremeke, Az aranypolgár. Miért nem nyert soha egyetlen színészi Oscar-díjat sem Charlie Chaplin, Greta Garbo, Marlene Dietrich vagy Henry Fonda? Hogyan lehet mégis manipulálni a világ filmiparának legfontosabb díját, a szavazást? Miként lett Oscar-díjas Lukács Pál, aki 33 évesen érkezett Hollywoodba, és abban az évben kapott Oscar-díjat, amikor Humprey Bogart és a Casablanca volt a versenytárs. Eljuthatott volna-e a díj közelébe Dobó Kata?

A szerző, az MTI volt washingtoni tudósítójaként a nyolcvanas években tudósított először az Oscar-díjak átadásáról, s azóta is számos filmes vállalkozásban vett részt producerként és forgatókönyvíróként. Mivel producerként szinte valamennyi nagy amerikai stúdióban járt, az amerikai filmgyártásról szóló beszámolói hitelesség tekintetében messze felülmúlják a bulvársajtót, ugyanakkor mint a legjobbtollú magyar szerzők egyike, sosem téveszti szem elől az olvasót, aki egyszerre kíváncsi az események sztorijára és hátterére. Bokor esetében ezek alapkövetelmények, mert mint egy korábbi riportkönyvének előszavában írja: „A könyv nem használható altatótabletta helyett”.

A siker neve Oscar a szerző Hollywood trilógiájának első kötete, melyet A siker helye Hollywood című könyve követett. A trilógia harmadik részét A siker titka a sztár címmel a kiadó 2009 karácsonyára tervezi megjelentetni.
Atlantic Press Kiadó, 2007
Paperback
Terjedelem: 216 old.
ISBN 978-963-85162-1-3
Bolti ára: 2480 Ft
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
véleményedet megírhatod This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Interjú Bokor Pállal itt
vélemények, kritikák This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks