Bokor Pál új könyve Barack Obamáról, az Egyesült Államok 44. elnökéről szól. A szerző először 2008-ban, jóval Obama megválasztása előtt adott közre egy Obama életrajzot Barack Obama szupersztár címmel, mely a mai napig előkelő helyet foglal el a politikai irodalom toplistáin.

Eltelt azonban közel három év, így szerzőnk mostani könyve már nem egy feltörekvő amerikai kisebbségi politikusról szól, hanem az új elnök Fehér Házban töltött első két évének értékelését tartalmazza – az elvesztett közbülső választásokkal bezárólag, és persze különös figyelemmel a Kelet-Európára vonatkozó tapasztalatokra. Bokor elsősorban hatalom és tisztesség összeférhetőségének morális kérdéseit boncolgatja az új évszázad talán legérdekesebb politikai karrierjének eddigi tanulságai alapján.

Kinek szól ez a könyv? Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint mindenkinek, aki hivatalból, vagy egyszerűen csak érdeklődőként, kíváncsi Amerikára. A könyv 2008 közepétől követi Obamát közéleti és privát útjain, s teljesen új megvilágítástba helyezi a választási győzelem bizonyos körülményeit. Bizonyítani látszik például, hogy Hillary Clinton ellenében Obama azért kerekedhetett felül, mert a volt first lady kampányszervezete távolról sem volt olyan hatékony mint akkoriban gondolták, Hillary Clintonnak motivációs problémái voltak, s férjének, Bill Clintonnak a közreműködése sok tekintetben viszahúzó erőként működött kampányában.

Obama eddigi teljesítményét értékelve a szerző arra a következtetésre jut, hogy ha népszerűségvesztés árán is, az új amerikai elnök voltaképpen beváltotta minden fontos választási ígéretét. Noha a törvényhozási választásokon pártja súlyos vereséget szenvedett és elveszítette a kontrollt a képviselőház felett, Obama 2012-ben esedékes újraválasztását csupán az veszélyeztetheti, ha nem tud eredményt felmutatni a munkanélküliség és az államadósság mérséklésében.

Bokor új könyvét az MTI Fotóarchivumának jóvoltából a világ legjobb hírügynökségi fotósai illusztrálták. Ami pedig a szöveg minőségét illeti, Simonyi András volt washingtoni nagykövet úgy ítéli meg, hogy a magyar Obama- portré „az Obama-jelenség ragyogó és precíz dokumentálása”, Magyarics Tamás, a kötet lektora pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a könyv „a látható felszín mögé behatolva a tágabb összefüggésekre is rávilágít, eszmefuttatásai túlmutatnak az amerikai politikai élet sajátosságain”.
Atlantic Press Kiadó, 2010
Paperback
ISBN 978-963-85162-4-4
Bolti ára: 4390 Ft
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
Interjú Bokor Pállal itt

FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Holliwood magyar szemmel
Sexmentes övezet
Én és az Iszlám
Heppi Börszdéj
Gertruda esküje
 1. 1
William G. Winkler: A Pénzváltó
A 210-es izotóp
A holland alagút
Zokog a föld
Hazám az igéret földje
 1. 1
Napfényes riviéra
Incognitó
Drezdai emberünk
A spanyol grófnő
Pokoli szolgálat
 1. 1
Apáca bordély
Halálgyár
A nagy hadronütköztető
Ecetudvar
Talyigás Irma
 1. 1
Akon ostroma
Templomos lovag
A táltos keresztje
Adriakék tengerzöld
A sátán kutyája
 1. 1
Vilmos és Kate
Polgár
A siker neve Oscar
A siker helye Hollywood
A siker titka a sztár
 1. 1
Obama
Obama a szuper sztár
Lányok a kastélyból
Malom a tóparton
Nászajándék Salzburgból
 1. 1
Randevú a Nílus partján
Szerelem Szegeden
Kiicsi Betti a nagyvárosban
Ízek és szenvedélyek
Életfogytig
 1. 1
Kékszem Jázmin irkája
Tündérek
Második Atlantisz
Második atlantisz az elveszett tündér falu
A bermudák királynője
 1. 1
Sárkányvér
Szabadesés
Fénytörés
Smaragdzöld versek
Hívja Leonyid Brezsnyevet
 1. 1
szerelem@szerelem.hu
El Classico2
El Classico
Az idegenlégió
Ferencváros Újpest
 1. 1
Naponta fogsz meghalni
Engem nem lehet elhagyni
Egy csibész naplója
Help
Steph
 1. 1
Olja
Narkománia
 1. 1