Hollywood magyarul történetesen magyalerdőt jelent, a Hollywood felirat pedig a hegyoldalban nem a filmipar világfővárosát jelölte eredetileg, hanem egy Los Angeles-i , ingatlanügynökség reklámja volt. Bokor Pál, a siker neve Oscar szerzője azonban éppen arról ismert, hogy nem elégszik meg a máshol is hozzáférhető érdekességek összegyűjtésével. Ez a könyve meghökkentően izgalmas és tanulságos élménybeszámoló a bulvársajtó felszíne mögött alig látható amerikai filmbirodalomról.

Újságírói és filmes pályafutása során Bokor személyes tapasztalatokat is szerzett az amerikai filmgyártásról, a nagy stúdiók működéséről, a producerekről, akik ezt a különös világot igazgatják. Emellett, akárcsak az Oscar-történet, mely a Hollywood-trilógia első kötete volt (A siker neve Oscar), ez a könyve is bővelkedik magyar vonatkozású történetekben, melyek feltárásában maga is közreműködött.A ricsei születésű Adolph Zukortól és a tolcsváról kilenchónapos korában Amerikába került William Foxtól a modern amerikai sikergyárosokig és Rupert Murdochig terjed a nagy stúdiók regénybe illő krónikája.

Ki kicsoda a filmfővárosban, melynek a sztárok csak az arcát adják, nem a lelkét, de még az agyát sem. Mi a stúdiófőnökök, producerek, az ügynökök és a sajtósok helye és szerepe a hierarchiában? Hogyan születnek az amerikai filmek, ki finanszírozza őket, hogyan keveredik üzleti érdek és művészi ambíció az amerikai filmek születésében?

Bokor megnyerő őszinteséggel és minden politikai elfogultságtól mentesen ír olyan izgalmas dolgokról is, hogy németek vagy magyarok alapították a filmfővárost, hogy mi az igazság a hollywoodi producerek kicsapongó életmódjáról és alacsony intellektusáról. És az igaz-e, hogy Hollywoodot európai zsidó bevándorlók alapították és igazgatják napjainkban is, s ha igen, milyen hatása van ennek az amerikai filmre?

Ezek nem kevésbé érdekes dolgok, mint az, hogy hányszor öltözött át Liz Taylor a Cleopatra forgatásán, és miért éppen hatvanszor. És közben ott vannak a fantasztikus sikertörténetek is: a két magyar származású stúdióalapító hullámvasút-élete, Lew Wassermann, aki a Hollywood királya nevet is kiérdemelte, Michael Ovitz, az ember, akinél Tom Cruise és annyi más világsztár előszobázott, Robert Evans és Don Simpson, az amerikai fimgyártás dúvadjai, és a többiek – kiváló elmék és féktelen szenvedélyek a világsikerek hátterében.
Atlantic Press Kiadó, 2008
Paperback
Terjedelem: 200 old.
ISBN 978-963-85162-3-7
Bolti ára: 2480 Ft
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
véleményedet megírhatod This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Interjú Bokor Pállal itt
vélemények, kritikák This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FacebookTwitterGoogle Bookmarks