A Szolnokon élő tízunokás nagymama és háromregényes írónő, Kálmán Mari első kötete jelent meg nyomtatásban 2010 októberében az Atlantic Press kiadó gondozásában. A jobb későn, mint soha kifejezés azért nem illik erre a különös karierre, mert Kálmán Mari valójában nem kezdő. Irodalmi pályázatot is nyert már, novellái is jelentek meg, és évtizedek óta ír, csupán polgári karrierje és egyéb köznapi elfoglaltságai gátolták a rendszeresebb alkotómunkában, főként pedig abban, hogy íróként elfogadtassa magát.

Egy szolnoki tisztviselőnőnek nem sok esélye van arra, hogy a fővároscentrikus irodalmi élet sűrűjébe és a kiadók érdeklődésének középpontjába kerüljön, de ez a helyzet gyorsan megváltozott, miután Kálmán Mari egy novellájával 208 pályázó közül megnyerte a legnagyobb hazai irodalmi portál, a Litera kortárs fabula pályázatát. A Talyigás Irma c. regényének kiadási joga is felértékelődött ezáltal, s idén a Nemzeti Kulturális Alap kollégiuma is támogatásra méltónak ítélte a művet.

A Talyigás Irma és az Ürdög című regényről, mely a mai tőársadalom velejéig hatolóan modern karriertörténet, a lektori véleményből tudjuk, hogy “az írásmód modern és mégis ellenállhatatlanul olvasmányos, a stílus meglepően érett, tanáremberhez illően kimunkált és Kálmán Marihoz illően ízes, humorral teli. A történet pedig olyan tiszta tükre a vidéki magyar mentalitásnak, hogy más országban talán nem is játszódhatna”. Az Ürdög csak bennünk létezik. Ott kopogtat mindannyiunk lelkében, s ha egyszer szállást adunk neki, többé nem verhetjük ki onnan” – mondja Irmának Szögi Bernát lelkész, a Talyigás Irma és az Ürdög másik hőse, e mondatba sűrítve a történet lényegét. És hogy ki ez a Talyigás Irma? Egy vidéki postáskisasszony, aki a rendszerváltás előtt puszta idomaival és sok női rafinériával igyekszik kiszakítani magát a vidéki élet posványából, s addig tapossa a környezetében élőket, családtagjait is beleértve, amíg egy nála is erőszakosabb személy, már a rendszerváltás után, el nem tapossa őt is.

Kálmán Mari pályája is regénybe illő. Noha gyermekkora óta ír, idejét, életét a családnak és a munkának szentelte, karrierjét köztisztviselőként, a Szolnok Megyei Munkaügyi Központ munkatársaként fejezte be. Kevés szabadidejében írta meg Ecetudvar című regényét, mely várhatóan jövőre lát napvilágot. A Talyigás Irmát, az ambíciózus varacskai postáskisasszonyról szóló regényt már nyugdíjasként fejezte be. Jelenleg harmadik regényén dolgozik. Katica úr című mesekönyve is kiadásra vár.
Atlantic Press Kiadó, 2010
Paperback
ISBN 978-615-5033-00-1
Ha könyvünket kedvezményes áron kívánja megrendelni, kattintson ide
Lapozz bele a könyvbe itt
Interjú Kálmán Marival itt

FacebookTwitterGoogle Bookmarks