Annak ellenére, hogy évente körülbelül 10 ezer könyv jelenik meg Magyarországon, mégis akad olyan műfaj, ami hiánycikknek bizonyul. Magyar krimikből és bűnügyi regényekből nem sokat találni, ha pedig színvonalas kötetet szeretnénk olvasni, az végképp olyan ritka, mint a fehér holló.

A napokban jelent meg Csabai Márk Egy csibész naplója című regénye, ami igyekszik orvosolni ezt a problémát. Az izgalmas történetet maga a csibész meséli el, egyes szám első személyben. Hősünk két tűz közé kerül: nem csak a Nemzeti Nyomozó Iroda megbízását kell teljesítenie, de különböző bűnügyi szervezetekkel szemben is meg kell állnia a helyét. A budapesti alvilág mellett külföldi bűnbandák is bejönnek a képbe, és a román határtól kezdve egészen Rómáig utazhatunk kalandvágyó főhősünkkel. Nem hiányozhat a szerelmi szál sem. Persze nemcsak kábítószercsempészek, rendőrök és maffiózók kapnak helyet a regény lapjain, hanem elengedhetetlen a szerelmi szál is. A női főszereplő méltó párja lehet a csibésznek, hiszen legalább annyira belevaló és határozott, mint ő, ha nem jobban.

A könyv szerkesztője szerint a regény egyik legnagyobb erénye, hogy „gyanúsan hiteles”. Valóban igaza van, hiszen olvasás közben úgy érezhetjük, mi is jelen vagyunk a csempészek üzletelésén, a mentőautós ámokfutáson, vagy épp a fegyveres tűzharcban. A könyv 25 éves írójának volt honnan ihletet merítenie, hiszen, mint elmondta, közel 10 éve dolgozik a vendéglátóiparban, ahol rengeteg vendéggel akadt dolga, és a legfurcsább karakterek keresztezték az útját. A regény szereplői is az utcáról jöttek, megosztották vele a történeteiket, és így születhetett meg az Egy csibész naplója.

Kilátásban van a folytatás. Csabai Márk négy éve kezdett el írni, és már tervbe van véve a most megjelent regény folytatása is. Ha a második könyv tudja tartani az első színvonalát, az olvasók biztosan nem csalódnak majd benne. Az Egy csibész naplója fordulatos, izgalmas regény, ami bepillantást enged a bűnözés félelmetes és kalandos világába, és éppen csak annyi romantikát adagol hozzá, ami nem vonja el a figyelmünket a történet fő száláról. A regényt a csibészes, de mégis szerethető főszereplő humoros stílusa (illetve természetesen az íróé) teszi igazán könnyed kikapcsolódássá és szórakozássá.

thelovelyandi, Famface portál, 2011/07/25

FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Holliwood magyar szemmel
Sexmentes övezet
Én és az Iszlám
Heppi Börszdéj
Gertruda esküje
 1. 1
William G. Winkler: A Pénzváltó
A 210-es izotóp
A holland alagút
Zokog a föld
Hazám az igéret földje
 1. 1
Napfényes riviéra
Incognitó
Drezdai emberünk
A spanyol grófnő
Pokoli szolgálat
 1. 1
Apáca bordély
Halálgyár
A nagy hadronütköztető
Ecetudvar
Talyigás Irma
 1. 1
Akon ostroma
Templomos lovag
A táltos keresztje
Adriakék tengerzöld
A sátán kutyája
 1. 1
Vilmos és Kate
Polgár
A siker neve Oscar
A siker helye Hollywood
A siker titka a sztár
 1. 1
Obama
Obama a szuper sztár
Lányok a kastélyból
Malom a tóparton
Nászajándék Salzburgból
 1. 1
Randevú a Nílus partján
Szerelem Szegeden
Kiicsi Betti a nagyvárosban
Ízek és szenvedélyek
Életfogytig
 1. 1
Kékszem Jázmin irkája
Tündérek
Második Atlantisz
Második atlantisz az elveszett tündér falu
A bermudák királynője
 1. 1
Sárkányvér
Szabadesés
Fénytörés
Smaragdzöld versek
Hívja Leonyid Brezsnyevet
 1. 1
szerelem@szerelem.hu
El Classico2
El Classico
Az idegenlégió
Ferencváros Újpest
 1. 1
Naponta fogsz meghalni
Engem nem lehet elhagyni
Egy csibész naplója
Help
Steph
 1. 1
Olja
Narkománia
 1. 1